Barn med allergier och intoleranser

Det är lätt att bli överväldigad när man får beskedet att barnet är allergisk eller intolerant mot något födoämne. Det tar ett tag att vänja sig och tänka om. Men idag finns det gott om matprodukter som underlättar vardagen.

Det blir allt vanligare med olika typer av allergier och  födoämnesintoleranser både hos barn och vuxna. Mjölkproteinallergi, laktos och glutenintolerans hör till några av de typer som vi kan komma i kontakt med. Förutom oron för barnets hälsa så blir det svårare att få matordningen för familjen att flyta smidigt. Vid födoämnesallergi blir symtomen kraftiga och ibland livshotande,  matintoleranser ger oftast mildare symtom.

Laktosintolerans: överkänslighet mot mjölksocker.  Det går att finna många olika laktosfria produkter i livsmedelsaffären och smaken skiljer sig inte nämnvärt jämfört med vanliga mjölkprodukter.

Mjölkproteinallergi: ger en allergisk reaktion mot proteinet i mjölken. Havremjölk är en bra ersättning för vanlig mjölk. Den har en mild havresmak och fungerar bra både till dryck och i matlagning. Rismjölk är söt och tunnare i konsistensen. Det finns även flera olika typer av soyaprodukter men vid denna typen av allergi kan det även finnas en känslighet för soya.

Glutenintolerans/celaki: immunförsvaret reagerar på gluten i råg, korn och vete. Här är det viktigt att enbart köpa produkter med märkningen glutenfri, eftersom det annars kan finnas spår av gluten. Det finns bra mjölblandningar som fungerar utmärkt till bakning och matlagning. Färskt eller fryst glutenfritt bröd, pasta och snacks med mera finns i de flesta livsmedelsbutiker.