Barnkammaren

Barnrum

Nyss låg din lilla skatt tryggt i ett knyte i dina armar, alldeles nyfödd och inte mycket större än en katt.

Efter vad som känts som blott ett ögonblick så står nu samma lilla person framför dig på två ben, kanske har ord börjat att formas i dennes mun och nyfikenheten vaknat till liv. Det är dags att inreda barnrummet.

När ditt barn blivit så stort att det börjat stå på egna ben så är det också hög tid att börja ändra om i barnets rum. Det behöver förändras för att tillgodose barnets rörelsebehov. Vi tar här upp några punkter som kan vara bra att tänka på.

Eftersom barnet nu har blivit mer rörligt och nyfiket så kommer det att vilja klättra upp ur spjälsängen. Det du kan göra då är att ta bort en sida på sängen och ge barnet möjlighet att ta sig ut. Men se till att detta sker endast på dagarna, skulle barnet ta sig ur på natten så kan många faror lura kring hörnet – inte minst trappor.

En klassisk detalj för ett barnrum är hänga något ovanför barnets säng, exempelvis ett stjärnspel eller varför inte en stjärnhimmel. Då blir det roligare att gå till sängs.

Nu till det kanske viktigaste – sett ur barnets perspektiv. En lekhörna i rummet. Se till att utrymmet har mjuka underlag för att undvika att barnet gör sig illa. För tips till inredning av lekhörnan kan ni besöka www.frokenfraken.se, där hittar ni både leksaker och textilier och belysning som passar perfekt i barnrummet.

När det gäller möblemang så får det gärna handla om det som kallas för multifunktionsmöbler – möbler som även fungerar som en bil, litet hus eller bara som ett gömställe. Ett litet förvaringsutrymme är även bra att ha, där barnet kan hämta och eventuellt lägga tillbaka sina egna saker. Men lägga tillbaka-biten får du som förälder räkna med att sköta själv.