Hamna i klimakteriet

När en kvinna inte har haft mens på 1 år har hon gått in i klimakteriet, en tid som kan vara jobbigt för en del. Du kan få symptom eller känningar redan innan mensen har avslutat helt.

Här kan du läsa lite kort om vad som händer i den här perioden av ditt liv. Du kan läsa ännu mer information hos Greatlife om just övergångsålder. Vi presenterar en mer sammanfattad version.

Klimakteriet handlar om att hormonerna ställer om sig, ämnesomsättningen påverkas också. Kvinnan börjar producera mindre östrogen vilket leder till torrare hår och hud samt att de mest feminina dragen kan avta.  Ämnesomsättningen blir lägre vilket gör att många kvinnor i klimakteriet går lättare upp i vikt. Klimakteriet sker normalt mellan 45-51 års ålder men redan vid 35 börjar äggproduktionen att trappa ned vilket gör det svårare att bli gravid och ökar risken för en komplicerad graviditet. Om du själv tror att du är på väg in i preklimakteriet eller redan är i klimakteriet, finns det hormontest som du kan ta hemma för att få veta. Får du ett positivt svar kan du sedan kontakta din vårdcentral för att få mer information och hjälp.

Vanliga symptom för klimakteriet är:

  • Värmesvällningar
  • Svettas
  • Svårt att sova
  • Oregelbunden mens (och slutligen ingen mens alls)
  • Urinvägsbesvär
  • Humörsvängningar
  • Torra slemhinnor i slidan

För dig som har sett dig själv som en mamma under många år, kan övergångsåldern vara en sorgsen period. Du kanske har vuxna barn och nu kan du inte längre bli gravid. Kopplat med humörsväningar kan det innebära några oroliga och komplicerade år. Var inte rädd för att tala med vårdcentralen eller din gynekologmottagning om du känner att det är övermäktigt. Du kan hitta kontaktuppgifter hos 1177.

Det är också okej att följa med humörsvängningarna så länge det inte förstår din relation med dina nära. Bli arg, gråt när du är ledsen, njut av att vara glad och så vidare. Det är lättare att ta sig genom svängningarna om du följer med känslorna istället för att förtrycka dem och få skuldkänslor över hur du mår.

För andra kan klimakteriet vara en skön period, du behöver inte oroa dig för oväntade graviditeter och slipper mensvärk och pms. För dig som inte velat ha barn eller är färdig med mammarollen kan det vara en glädjande ålder att nå. Det finns också de som nästan inte har några symptom alls så tänk på att den här perioden påverkar alla olika.