Tips till dig som nybliven förälder

Som nybliven förälder har du mycket att tänka på. Först ska du vänja dig vid den fantastiska känslan av att du nu har ett barn, men du har även fått ett nytt ansvar för någon som är helt beroende av dig och dina omsorger.

baby

Som i alla tider finns släkt och vänner och personer i din omgivning med kunskaper och erfarenheter som du har nytta av, men ibland kan det vara skönt att få tips och råd från någon opartisk utomstående. Här ger internet många möjligheter för dig med exempelvis nätbutiker, forum, informationssajter med mera.

Nätbutiker

Det är mycket att försöka komma ihåg och då är det skönt att det finns sajter som vänder sig till dig som just har blivit förälder. Graviditetskollen.nu har specialiserat sig på allt allt du behöver under graviditeten och sedan barnet är fött: mammakläder, nappar, leksaker, böcker, kosttillskott med mera.

Forum

Ibland är det skönt att kunna diskutera med någon utanför familjen, kanske till och med anonymt, men hur ska du veta vilka sajter som är seriösa? Ett sätt är att helt enkelt gå in på några forum och studera debatten utan att delta själv, då ser du ganska snabbt om det är intressanta diskussioner eller om det finns personer som drar ner stämningen och aktivt saboterar ett vettigt meningsutbyte. Ett säkert kort för att hitta bra sajter är liksom i andra sammanhang att söka på välkända tidningar som har sajter. Besök till exempel viforaldrar.se, där finns diskussionstrådar om allt kring föräldraskap.

Informationssajter

Vårdguiden är landstingens gemensamma sidor där du kan få råd och tips om det mesta inom hälsa och sjukvård. Här finns bland annat flera mycket bra informationssidor om hur det är att vara nybliven förälder. De känslor som du ställs inför, praktiska råd och många andra värdefulla kunskaper inför din nya roll som förälder. Här är en av de sidor som är värda att läsa: 1177.se.