Tonårsförälder

Små barn – små problem, brukar det heta, och många tonårsföräldrar suckar nog instämmande till detta påstående. För de flesta går ändå tonårstiden relativt smärtfritt, även om man som förälder får stå ut med en del smällande dörrar och utbrott om att man är den enda föräldern i hela världen som inte fattar någonting. Alls. För att ta sig igenom barnens tonårsperiod med hälsa och förstånd i behåll finns det alltså några saker som kan vara bra att tänka på.

Tonåringar

Överlevnadstips

Tonåringar ser storleksmässigt ganska vuxna ut, men är fortfarande barn. De behöver fortfarande regler att förhålla sig till och att ge dem helt fria tyglar är en björntjänst som både tonåringar och föräldrar förlorar på i längden. Man får och bör ställa krav på sitt barn att vara hemma en viss tid på kvällen och att sköta skolan. Tonåringarna kanske tycker att man som förälder ska låta bli att bry sig om vad de gör och blir rasande om man kräver att de ska vara hemma senast vid midnatt. Det känns inte så nu, men de kommer att förstå när de blir äldre. Inte mycket är heller så förödande för barn som känslan av att föräldrarna inte bryr sig om dem. Det är ju inte för sakens egen skull man vill att barnen ska komma hem i tid, utan för att man oroar sig för vad de kan råka ut för när de är ute sent.

Respektera din tonåring

Det är stor skillnad på krav och krav. Att hålla ordning på sitt rum eller slänga sin smutstvätt i tvättkorgen är en stor källa till konflikter för vissa familjer. Det är dags att släppa det! Tycker inte tonåringen att det är ett problem att bo på en soptipp så stäng bara dörren så att du slipper se eländet. Försök inte att städa själv, du skulle inte heller gilla om någon grävde i dina saker. Smutstvätten hittar nog till tvättkorgen så småningom, åtminstone sker det nog när de rena kläderna är slut…